Hoe gaat het met je

Verbeter de wereld verander een ander?!

Omdat XS4ALL wordt geintergreerd in KPN en omdat senior developers niet uitwisselbaar bleken begeef ik mij meer op LinkedIn en heb ik op mijn profiel ingesteld dat ik beschikbaar ben voor werk. Ik wist al van te voren dat ik rekening moest houden met veel berichten. Alleen de kwaliteit van de berichten viel mij regelmatig tegen. Een groot deel van die berichten doen pijn aan mijn ogen omdat de berichten alleen af gaan op één woord uit mijn profiel: PHP en geschreven lijken door een schoolverlater. Uit alles blijkt dan dat de berichtschrijver niet de moeite heeft genomen om mijn zorgvuldig geschreven profiel te lezen. Daar staat denk ik vrij duidelijk dat ik als software ontwikkelaar wat minder wil typen, en mij wat meer wil bezighouden met Architectuur en gezammelijk modelleren van systemen. En toch gaan de meeste geweldige aanbiedingen over een geweldige positie bij een geweldig bedrijf waar ze developers zoeken :-(

Een keer na met iemand een gesprekje te hebben gehad, waarbij ik bepaalde standaard vragen moest beantwoorden, kreeg ik een link naar een specifieke baan op deze top site: https://www.golangprojects.com/. In het mailtje stond verder de vraag: Wat vind je hier van? Voor een moment was is sprakeloos want er schoten wel 10 antwoorden door mijn hoofd. Ik heb het maar simpel gehouden en geantwoord:

Bedankt voor de site, die kende ik nog niet. Wat zou ik er van moeten vinden?

Het bleek dat ze mij in contact zouden kunnen brengen met de werkgever. Haal je de koekoek dacht ik toen! Het e-mailadres, telefoonnummer en adres stonden bij de vacature! Ze had zichzelf volledig overbodig gemaakt!

Een andere ergernis is dat ik soms berichten krijg van bijvoorbeeld Jan de Wit, die in het “stone kole English” zijn geschreven. Waarom niet de moeite nemen om je standaard Engelse bericht even te vertalen als je duidelijk ziet dat diegene waar je het bericht voor schrijft Nederlands is?

Een keer na dat ik in het Nederlands had geantwoord dat mijn Engels prima is maar dat ik alleen reageer op Nederlandse berichten, kreeg weer in het Engels antwoord dat dat van het (Nederlandse) bedrijf moest. Toen ik daar weer in het Nederlands op antwoorden dat als ik hun was geweest dat ik het bedrijf zou hebben geadviseerd om Nederlanders in het Nederlands te benaderen, kreeg ik als antwoord: Yes but we must use English. Ik legde mijn Kaas daarbij maar te rusten.

Maar dat is nog niet het aller ergste. Wat regelmatig gebeurd en waarvoor ik dan de tenenterugkrultang moet pakken is als het bericht van een volslagen onbekende begint met: Hoe gaat het met je? Mijn primaire reactie is meestal: Heb ik met je op school gezeten? Mijn secundaire reactie is: Kennen wij elkaar? Daarmee hoop twee dingen tegelijk te doen: 1. Het is een oprechte vraag, het kan immers zijn dat diegene mij kent en ik dat vergeten ben? En 2. Als diegene mij niet kent hoop ik er mee aan te geven dat ik de opening ongepast vind.

De laatste die ik kreeg was deze: (tevens de reden voor deze klaagzang):

hoegaathet

Dat is toch een volstrekt inhoudsloos bericht? Wat moet ik daar mee? Ik stond in de verleiding om een uitgebreid onzinnig verhaal te schrijven over mijn huisdieren die ik niet heb. Al was het alleen maar om deze meneer er een poosje van te weerhouden om anderen ook dit soort onzinnige berichten te sturen. Dat alles in het kader van: Verbeter de wereld verander een ander?! Maar ja, dat kost mij dan weer tijd. Ik heb het kort gehouden:

Beste Axxt, Als wij elkaar niet echt kennen is “Hoe gaat het met je” een slecht begin van een bericht. Wat heb je te vertellen? Groet T

Soms is het gewoon echt lastig om vriendelijk te blijven.

Het resultaat van als deze niet zo charmante berichten die ik krijg is dat ik mijzelf voel als een lopend stuk handels waar. Ik voel mij niet gezien als persoon en daar wordt ik niet vrolijker van. Mijn reacties op sommige berichten worden er niet leuker op. Misschien snijd ik mijzelf daarmee in de vingers, maar ik vermoed van niet. Er is immers geld te verdienen met mij.

Het andere wat ik denk is: Dit kan zo veel beter! Er is krapte op de markt. Als recruiter wil je dan toch waarde toevoegen ipv door geef luik zijn? Als je dan voor iemand een baan vindt die echt bij degene past dan heb je kans dat diegene in de toekomst weer bij jou langs komt voor een baan. Maar zo werkt die wereld kennelijk niet. Recruiter is denk geen carrière maar een baan voor net afgestudeerde.

 Share!

 
comments powered by Disqus