Resilio Sync

Je eigen encrypted data cloud

Resilio Sync

Resilio Sync is een service waarmee je bestanden of hele mappen naar elkaar of naar servers kan synchroniseren. Dat synchroniseren gebeurd zo als bittorrent dat ook doet (peer to peer). Bij het synchroniseren worden van iedere online machine parallel brokjes data gehaald. Het voordeel hiervan is dat dit sneller is dan FTP or Rsync.

Hieronder schrijf ik een paar handelingen die handig zijn om te weten wanneer je met Resilio aan de gang gaat. Ik gebruik hiervoor een setup met een VPS (virtual private server) die draait op linux. De Vps in mijn setup is de machine die altijd aan staat, waarmee ik mijn bestanden altijd kan synchroniseren. Lokaal maak ik ook gebruik van linux. De installatie instructies vind je hier: Install on Linux.

Op de VPS heb ik Resilio niet als een service geïnstalleerd. Ik heb op de vps een user aangemaakt. Daar ingelogd en dan Resilio gestart met het commando: rslsync Dat heeft wel als nadeel dat je na het herstarten van de server Resilio opnieuw moet starten.

Hier onder dus een paar handelingen waar ik zelf tegen aan liep tijdens het gebruik van Resilio.

Een gesynchroniseerde map verplaatsen

Stel je heb een map via de web interface gesynchroniseerd. Maar je wil die map op je locale pc ergens anders heen verplaatsen. Dit kan niet zolang de map gesynchroniseerd wordt. Want het weghalen van de bestanden zal overal die bestanden weghalen. Een map kan je op de volgende manier wel verplaatsen:

  1. Wacht tot de map volledig gesynchroniseerd is. Dat kan je zien in de web interface.
  2. Disconnect de map.
  3. En connect de map weer.

Bij het opnieuw verbinden word in stap twee de locatie van de map gevraagd. Hier kan je dan de nieuwe locatie van de map op je locale pc kiezen. Als die nieuwe map weer gesynchroniseerd is, dan kan je de oude map verwijderen.

Selective Sync gebruiken om te archiveren.

Stel je heb een hoop bestanden op je pc of laptop staan die je wel naar een externe schijf wil archiveren. Maak dan in Resilio een map aan door op de + te drukken. Bij het aanmaken van die map kies je voor Selective Sync = on. Dan verplaats je de bestanden en mappen die je wil archiveren naar die map. De bestanden zullen worden gesynchroniseerd naar de andere machines. Na dat de map volledig gesynchroniseerd is, kan je via de web interface in die map, per map of bestand kiezen voor: lokaal verwijderen. Hierdoor creëer je weer ruimte op je pc of laptop.

Wanneer je de bestanden of mappen uit je archief nodig hebt, zoek je ze op in de locale web interface en kies je voor Sync

Manier twee om te archiveren

Je kan ook de map die je in de stappen hierboven met Selective Sync = on hebt aangemaakt, Disconnecten. En daarna weer verbinden. Bij het weer verbinden wordt er gevraagd bij stap twee om een map te kiezen. Als je dan een nieuwe lege map kiest of maakt. Dan kan je daarna de oudere map van je filesysteem verwijderen.

Zie map verplaatsen. Het resultaat is dat je dus je gegevens naar je VPS-en hebt verplaatst en je de bestanden van je locale pc kan verwijderen. Ook hier kan je de bestanden per item weer ophalen door in de locale web interface op Sync te drukken.

Encrypted map maken.

De encrypted map vindt ik een van de killer functies van Resilio sync. Want je kan een of meer goedkope VPS-jes in de lucht houden, en daar dan encrypted je bestanden opslaan. De beste manier om een encrypted map te maken vind ik als volgt:

  1. Via de web interface druk je op de + en kies je voor Encrypted folder
  2. Via de web interface maak je die nieuwe lege folder aan op je locale file system.
  3. Laat die folder leeg!
  4. Want die folder wordt nu meteen niet encrypted gesynchroniseerd naar al je (online) systemen.
  5. Kopieer de Encrypted Key, en ga naar je VPS-en waar je de folder encrypted wil opslaan.
  6. Druk daar op de + kies voor Enter a Key or Link en plak de Encrypted Key in het invulveld.
  7. Bij het Choose folder invulveld kies je de folder op het filesysteem waar je de encrypted gegevens wil opslaan.
  8. De VPS is nu klaar om de encrypted bestanden te ontvangen en op te slaan.
  9. Op je locale pc of laptop kan je nu de bestanden of mappen die je encrypted op wil slaan naar die map die je in stap twee maakte, verplaatsen.
  10. Nu worden je bestanden encrypted verzonden en encrypted opgeslagen op je vps(en).
  11. Wanneer je de bestanden ook op een andere machine wil gebruiken, een tweede laptop of zo. Dan kan je de Read Only key of de Read Write key gebruiken.
  12. Met de Read Write key worden de bestanden van af de encrypted folder op je vps(en) op je laptop of pc weer leesbaar opgeslagen.

Waarom synchroniseren met een VPS?

Het voordeel van een VPS is dat je gegevens altijd online zijn om gesynchroniseerd te kunnen worden. Van je pc naar de vps. En van je vps naar een andere pc of laptop. Zonder vps als tussen station zouden de pc’s of laptops waarmee je bestanden wil delen steeds tegelijk aan moeten staan om met elkaar te kunnen synchroniseren. Maar het nadeel dat machines aan moeten staan om te synchroniseren, kan ook een voordeel zijn als je bijvoorbeeld met je collega’s of vrienden een map wilt delen. Daar is Resilio ook geschikt voor. Wanneer je deelt met andere is Resilio ook sneller dan FTP of Rsync.

Locale web interface op je VPS

Wanneer je Resilio start wordt er ook een webservertje gestart die luisterd op 127.0.0.1:8888. Via de pagina’s die daar geserveerd worden kan je Resilio configureren en mappen aanmaken en delen zoals hierboven beschreven. Om het een en ander veilig te houden is het verstandig om deze pagina’s alleen lokaal op 127.0.0.1 benaderbaar te maken. Niemand kan dan van buiten af iets met je mappen doen. Maar vraag je je af, hoe kan ik dan mijn vps configureren als die pagina niet van buiten af beschikbaar is??? Het antwoord is simpel, via een vpn (virtual private netwerk). Met het commando: ssh -f username@server -L 5678:localhost:8888 -N Maak je een tunnel aan. In je locale web browser kan je nu 127.0.0.1:5678 invullen, en dan worden alle verzoeken “getunneld” naar je vps 127.0.0.1:8888. Zo kan je dus veilig Resilio op je vps configureren.

NOTE: 5678 kan je door ieder ander nummer vervangen. Je kan ook meerdere tunnels naar meerdere servers maken. Ieder met zijn eigen port nummer. Dus een met 5678, een ander met 1234 en nog een ader met 8989 bijvoorbeeld. Die kan je dan via de webbrowser bereiken door 127.0.0.1:5678 of 127.0.0.1:1234 of 127.0.0.1:8989 in te toetsen.

Goedkope data VPS-en

Omdat de data versleuteld op de server staat kan je een goedkope, en misschien minder betrouwbare vps provider gebruiken. Hieronder vermeld ik de twee die ik gebruik. Ik gebruik er minimaal twee waardoor er een kan uitvallen, en ik nog altijd kan blijven synchroniseren. Maar je kan ook zelf zoeken op storage vps

 Share!

 
comments powered by Disqus