De beste racefiets voor het minste geld?

Ik mag bijna weer een fiets!

Fietsplan

Een keer in de drie jaar mag ik een deel van de kosten van een nieuwe fiets opgeven bij mijn werkgever. Een deel van de kosten van de fiets krijg ik dat terug via mijn loon, waardoor ik &euro 300,- bespaar. Dat is natuurlijk lekker hip. De eerste en laatste keer dat ik dat deed heb ik een overjarige Ghost Race shimano 105 gekocht, bij rijwielshop Elfring. Die fiets was voor mij een prima instap model. Ik rij er wedstrijden mee bij fc trappist, en ik rij er bijna dagelijks mee naar mijn werk. Maar na bijna drie jaar ben ik nu wel toe aan een snellere betere mooiere lichte hippere fiets! Vandaar dat ik hier een verslagje wil schrijven van mijn zoektocht naar “The best Bike for the bug”.

De basis

Over een aantal zaken ben ik het al eens met mij zelf. Zo ben ik opzoek naar een carbon fiets. Ik heb nu een alu model en carbon schijnt toch meer comfortabel te rijden dan alu. Ik wil velgremmen. Dat is makkelijker te onderhouden en het er weer in zetten van een wiel gaat volgens mij makkelijker. Ik wil mechanisch schakelen, ook weer ivm onderhoud. En ik wil een echt race model waarbij ik mooi diep kan zitten. Dus hieronder mijn lijstje:

  • Shimano 105 of Ultegra
  • Carbon frame en fork
  • Velg Remmen
  • Racing pedigree

Na het rijden van LDL2017 (233km) waarbij ik meer las had van mijn hand door het schakkelen dan van mijn benen, denk ik er over om Ultegra Di te proberen. En misschien zelfs discs. Want bij een natte afdaling moest ik toch erg hard in de remmen knijpen!

Het model

Vroeger was het volgens mij eenvoudiger om een fiets uit te kiezen. Je hoefde alleen het merk en de kleur te bedenken dat was het. Maar nu heeft ieder merk meerdere type en soms zit er tussen type ook nog verschil. Ondanks dat zijn er gelukkig twee hoofd groepen mbt geometrie te onderscheiden bij racefietsen. De eerst is de race geometrie. Deze onderscheid zich door een wat langere boven buis (top tube) en een wat kortere kop buis (head tube) waardoor een wat langere (reach) en diepere (stack) positie ontstaat. De tweede is de endurance geomerty. Deze onderscheid zich door een wat kortere boven buis(top tube) en een wat langere kop buis (head tube), waardoor een wat kortere (reach) en minder diepe (stack) positie ontstaat. Natuurlijk zijn er ook nog aero en tijdrit en triatlon fietsen, maar voor wat ik wil is de indeling in race en endurance prima. Maar welke is voor mij het meest geschikt? Ik gebruik mijn fiets hoofdzakelijk om te forensen, om een keer in de twee weken een wedstrijdje te rijden, en soms voor een toertocht. Dus eigenlijk heb ik meer fietsen nodig. Want als ik de aanbevelingen lees van de verschillende merken, dan is er een fiets te krijgen specifiek gemaakt voor ieder van mijn activiteiten. Maar ik wil er maar een. Volgens mij moet ik beginnen te kijken naar welke fiets ik mooi vind, en dan test rijden op de verschillende modellen.

Wat vind ik mooi

Hoe meer ik mij verdiep in de geometrie, hoe meer ik denk dat het maar heel weinig uitmaak. En dat ik ten prooi ben gevallen voor alle mooie marketing praat. Ik heb helemaal geen nieuwe fiets nodig! Maar ik wel er wel een. Want sommige zijn gewoon zo mooi! Mijn top 3 mooie fietsen die ik ook nog zou kunnen betalen:

  • Lapierre XELIUS SL 600 FDJ
  • Canyon Ultimate CF SLX 8.0
  • BMC teammachine SLR02 (105)

Waar koop ik de fiets

Ik wil natuurlijk niet te veel uitgeven. Op mijn zoektocht heb ik nu een paar Direct Sales fietsen makers gevonden, die scherp aan de prijs zijn:

 
comments powered by Disqus